Tuesday 19 May 2015

Resepi Kek Karot Yang Sedap


Teks : Norlia Amat Mohtar
Gambar : Koleksi peribadi


Assalamualaikum.

Hari ini saya nak kongsi resepi kek yang lebih sihat. Dalam resepi kek karot ini saya menggunakan kurang gula sebanyak 30% daripada resepi asal dan juga saya lakukan sedikit modifikasi. Hasilnya adalah kek karot yang sedang-sedang sahaja manisnya. Terdapat kismis dan karot yang memberi rasa manis buah serta walnut yang membantu meninggalkan kesan yang berbeza pada setiap suapan. Ayat tak menahan gitu! Kalau nak lagi sihat boleh dikurangkan lagi kandungan gulanya. Tidak akan memberi kesan kepada kek cuma kek menjadi kurang manis. 


Mari kita lihat bahan-bahan yang digunakan:

250g - Tepung naik sendiri 
125g - Butter (Buttercup/Anchor/Mark)-Kalau nak sedap lain macam gunalah butter asli
175g - Minyak masak/jagung
100g - Gula pasir
100g - Gula Perang
4 bj - Telur
1/4 sudu teh - Garam
1/4 - Sudu Teh - Serbuk Kayu Manis
1 1/2 Cawan - Karot
100g - Walnut
1/2 Cawan - Kismis


Cara-cara penyediaan


  1. Cairkan butter dan ayak tepung, serbuk kayu manis dan garam sebanyak 2/3 kali.
  2. Pukul telur, gula perang dan gula pasir sehingga kembang dan tidak berketul.
  3. Masukkan tepung sedikit-sedikit sambil diputar perlahan sehingga sebati.
  4. Tambahkan minyak dan butter cair -, sebatikan adunan dengan menggunakan kaedah kaub-balik.
  5. Akhir sekali masukkan karot, walnut dan kismis kedalam adunan - sebatikan,
  6. Bahagikan kepada dua bahagian dan bakar dengan menggunakan loyang 8x8 in selama 35 minit pada suhu 160C. Untuk mengetahui kek sudah masak cucuk mengunakan lidi. Sejukkan dengan menggunakan redai. Ulangi proses yang sama untuk bahagian kedua.

Selamat Mencuba


Saya boleh dihubungi melalui :

Email : norlia.amatmohtar@gmail.com
Whatsapp (Sahaja) : 0192693070

No comments:

Post a Comment