Thursday 7 May 2015

5 Sebab sebab Kek Tak Jadi

Teks : Norlia Amat Mohtar


Assalamualaikum..

Hari ini saya nak kongsi beberapa sebab kek yang kita buat tidak menjadi. Mesti kecewa bila kita teruja nak buat kek, tapi kek yang kita buat tak menjadi, tak gebu atau kering. Bak kata En. Suami dulu-dulu, "Baling anjing pun matilah sayang". Aduhhh..sakitnya tuh disini. Hahaha..Tetapi kalau kita dan selalu buat mesti dah boleh agak apa yang tidak kena dengan kek yang kita buat.

Ok. Mari kita cuba rungkai kemusyikilan ini


1. Kek Kecut Tengah


  • Selalu terjadi bila kita menggunakan suhu oven yang terlalu rendah. Penyelesaian : Cuba periksa suhu oven yang digunakan dengan menggunakan termometer oven untuk memastikan suhu oven kita sama dengan suhu yang disarankan.
  • Kek belum masak sepenuhnya terutama dibahagian bawah dan tengah kek dan menyebabkan kek tenggelam di bahagian tengah.
  • Terlalu banyak menggunakan air akan menyebabkan kek berat dan tidak naik sepenuhnya.


2. Kek berbukit atau merekah di tengah

  • Suhu oven terlalu tinggi
  • Adunan terlebih pukul setelah dimasukkan tepung. Sebaiknya adunan dipukul sekejap dengan kelajuan perlahan sehingga sebati atau hanya menggunakan kaedah kaub balik sahaja.
  • Berkemungkinan menggunakan tepung gandum berprotein tinggi, atau lain kali boleh cuba menggunakan tepung gandum berprotein rendah.


3. Kek Berat atau Tidak Gebu

  • Gula dan butter tidak dipukul lama sehingga betul-betul gebu
  • Sama ada terlalu banyak menggunakan gula, tepung, dan butter atau kurang menggunakan bahan pengembang (Cth :  serbuk penaik atau soda bikarbonat)


4. Kek Kering
  • Disebabkan suhu oven terlalu tinggi
  • Loyang yang digunakan terlalu besar. Sepatutnya gunakan loyang yang boleh mengisi adunan kek separuh sehingga 3/4 tinggi loyang.


5. Kek Berkerak Hitam


  • Menggunakan terlalu banyak gula yang menyebabkan kerak mudah kecoklatan.
  • Menggunakan loyang berwarna hitam, sebaiknya guna loyang aluminium. Loyang berwarna hitam cenderung untuk menyerap lebih haba berbanding loyang aluminium. Ini menyebabkan kek cepat masak dan kering jika menggunakan masa pembakaran yang sama.

Saya boleh dihubungi melalui 

Email : norlia.amatmohtar@gmail.com
Whatsapp (Sahaja) : 0192693070

No comments:

Post a Comment