Sunday 3 May 2015

Resepi kek coklat lembab Mudah

Teks : Norlia Amat Mohtar
Gambar : Koleksi peribadi




Assalamualaikum wbt.

Hari ini saya ingin kongsi resepi kek paling ramai peminat iaitu kek coklat lembab versi bakar. Resepi ini tidaklah susah kerana sukatan hanya dengan mengunakan cawan sahaja. Jadi bagi sesiapa yang tak ada penimbang bolehlah cuba ya.


Bahan-bahan yang diperlukan

Bahan A

3/4 cawan serbuk koko (ikut suka jenama apa boleh saja)
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat

Bahan B (Perlu diayak sebanyak 2/3 kali)

1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Bahan C

1 sudu teh essen vanila
3 biji telur gred A

Bahan D

1 ketul buttercup (250g) - perlu dicairkan terlebih dahulu 
{Nak lagi sedap bolehlah guna butter alsi seperti SCS, Anchor, Tatura, dll) 


Cara Penyediaan.


  1. Campurkan semua bahan A di dalam periuk dan panaskan dengan api perlahan sehingga semuanya larut dan sejukkan.
  2. Kemudian telur dipukul sehingga kembang. Telur perlu naik 3 kali ganda dari yang asal.
  3. Tuangkan bahan A dan asen vanila ke dalam telur yang telah kembang dan pukul pada kelajuan rendah sehingga sebati.
  4. Masukkan bahan B sedikit-sedikit dan pukul lagi pada kelajuan rendah sehingga sebati
  5. Dengan menggunakan spatula masukkan bahan D dan sebatikan secara kaub balik.
  6. Setelah siap bolehlah dimasukkan kedalam loyang 8 in dan dibakar selama 45-50 min pada suhu 160 C.
  7. Oven perlu dipanaskan terlebih dahulu selama 15-20 min.

Nota tambahan : Saya suka bakar 2 kali maksudnya saya akan bakar separuh dulu dan kemudian bakar separuh lagi. Sebabnya kek akan cepat masak dan mengelakkan kek kering pada bahagian atas walhal bahagian bawah masih belum masak. 

Selamat  Mencuba dan Berekperimentasi.




Saya boleh dihubungi melalui :

Email : norli.amatmohtar@gmail.com

No comments:

Post a Comment