Saturday 23 May 2015

Resepi Cheesecake Klasik


Teks : Norlia Amat Mohtar
Gambar : Koleksi Peribadi


Assalamualaikum.

Seperti yang dijanjikan hari ini saya ingin kongsikan resepi untuk membuat cheesecake klasik yang mudah dan cepat. Walaupun mudah yang penting sangat sedap dan lazat yang pastinya sentiasa mendapat sambutan hangat. Nak bocor rahsia sikit, saya ni seorang yang kalau boleh semua benda yang nak senang buat. Lagi-lagi yang kurang guna bahan dan peralatan. Penyediaan sangat mudah dan cepat cuma semasa baking perlu masa yang panjang dan perlu disejukkan sekurang-kurangnya 3 jam. Jadi kena buat awal ya. 

Mari kita lihat bahan-bahan yang saya guna untuk membuat cheesecake ini.

Bahan-bahan

1 1/2 cawan biskut (Marie, Oreo atau Hup Seng)
3 sudu besar gula
1/3 cawan butter cair

900 g Philadelphia cream cheese
1 cawan gula
1 sudu teh esen vanila
4 biji telur

Cara-cara penyediaan

1. Untuk membuat crust hancurkan biskut kemudian campurkan butter cair dan gula. Gaul dan sebatikan semua bahan dan masukkan kedalam loyang yang sudah digris. Tekan sehingga padat.

2. Putar cream cheese yang telah dilembutkan dan gula sehingga kembang dan tidak berketul. Masukkan esen vanila dan putar sekejap.

3. Masukkan telur dan putar perlahan sehingga sebati. Sebentar sahaja, jangan terlalu lama ya.

4. Adunan yang telah licin dimasukkan kedalam loyang tadi.

5. Sebelum bakar perlu dibalut loyang dengan menggunakan aluminium foil supaya butter cair tidak keluar dan air stim tidak masuk ke dalam loyang. Bakar dengan menggunakan air stim pada suhu 140C selama 2 jam.



Selamat memcuba.


Saya boleh dihubungi melalui :

Email : norlia.amatmohtar@gmail.com
Whatsapp (Sahaja) : 019.2693070


No comments:

Post a Comment