Sunday 27 September 2015

Sup Ayam Mudah Tanpa MSG

Norlia Amat Mohtar
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamualaikum.

Hari ni pagi-pagi dah masak nasi sambil buat sup ayam. Berat makanan sarapan saya hari ini sebab mak datang. Mak sarapan dengan nasi pagi-pagi kalau tak pening kepala. 

Saya nak kongsi resepi sup ayam yang mudah dan ringkas tanpa bahan penambah perasa seperti MSG, perencah KNORR, Pasti sedap atau apa-apa bahan penambah perasa yang lain. Sedap ke tidak kalau tak guna perasa? Ikutlah citarasa tetapi kalau nak sihat lebih baik jangan guna atau dikurangkan penggunaan. Banyak kesan negatif dari penggunaan bahan penambah perasa ni. Boleh tanya pak cik google kesan sampingan penggunaan penambah perisa.

Bahan-bahan sup

2 ketul ayam bahagian dada (kurang lemak)
2 biji kentang
1/2 biji lobak merah
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
2/3 biji cengkih
1/2 sudu besar jintan putih
1 sudu besar minyak bijan
Garam secukup rasa
Daun sup
Air secukupnya untuk periuk 1.8L

Cara-cara

  1. Hiris bawang merah, bawang putih dan halia. Kupas kentang dan lobak merak serta potong ayam ikut kesukaan.
  2. Rebuskan semua bahan-bahan bersama kecuali minyak bijan, garam dan daup sup. Tidak perlu ditumis.
  3. Tunggu sehingga mendidih dan ayam telah timbul barulah di masukkan minyak bijan. Reneh untuk beberapa minit.
  4. kemudian barulah di tambah garam dan daun sup kacau seketika dan tutup api.

Siap!!!


Senangkan sup rebus ni. Rasanya pun boleh dikatakan sedap. Nak lagi sedap lebihkan ayam. In Shaa Allah sup akan lagi sedap.

Selamat Mencuba.




No comments:

Post a Comment