Wednesday 16 December 2015

Resepi muffin Cip Coklat

Norlia Amat Mohtar
Gambar : Koleksi peribadi

Assalamualaikum.

Hari ini saya ingin berkongsi resepi muffin cip coklat. Muffin ni paling mudah disediakan. Cuma tambahkan bahan basah ke bahan kering. Adun sebati dan masukkan dalam  cawan muffin, dah boleh bakar. Tak perlu pukul kembang-kembang bagai. 

Kalau ada tetamu nak datang pun sangat senang disediakan.

Ini resepi yang saya guna.

Bahan kering

250 g tepung naik sendiri
3 sudu besar serbuk koko
150g cip coklat
175 g gula perang/castor

Bahan basah

250 susu segar/air
90 mL minyak masak
1 biji telur gred A
1 sudu kecil vanila

Cara-cara

1. Ayak tepung dan serbuk coklat.
2. Gaulkan semua bahan kering bersama
3. Buat lubang besar di tengah-tengah bahan kering dan masukkan semua bahan basah. Gaul sebati
4. Masukkan ke dalam cawan muffin dan bolehlah dibakar pada suhu 150C  selama 25 min.





No comments:

Post a Comment