Wednesday 18 November 2015

Kek tanpa telur dan bahan tenusu untuk anak alergik

Norlia Amat Mohtar
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Satu lagi hari yang amat bermakna. Terima kasih Allah. Semoga Allah sentiasa memberikan ilham dan dipermudahkan bagi memberi senyuman pada orang lain. 

Setiap satu kejadian pasti ada cerita menarik disebaliknya yang boleh dikongsi bersama. Semalam saya buat kek yang tak mengguna telur, mentega dan susu. Kek ini khas untuk anak-anak yang alergik tenusu atau 'lactose intolerance'. 

Kek tak guna telur, macam pelik kan. Kalau nak buat kek selalunya mesti guna telur. Kek dan telur memang tidak boleh dipisahkan. Itu yang saya fikir sebelum ini, tapi selepas ada mak yang 'request' kek tanpa telur dan tenusu untuk anaknya, tak sampai hati untuk ditolak. Bukan senang anaknya dapat makan kek. Dia pun nak rasa makan kek juga.

Setelah dua kali percubaan, kek vanila tak mahu naik ala-ala bantat gitu. Dah macam apam, padat dan tak gebu. Cuba lagi tapi kali ini buat kek coklat pula. Dalam hati dah yakin mesti jadi kek ni. Alhamdulillah. Keknya naik dan tak bantat. Yeahhhhh. Ambil gambar terus hantar pada mak tadi siap tunjuk guna resepi apa. Mana tahu ada bahan dalam resepi yang digunakan, anaknya tak boleh makan. Maka, terhasillah kek ini.





Ok. Ini resepinya ye. Saya ambil dari blog juga. Boleh baca di SINI. Tetapi ada bahan- bahan yang diubah-suai. Semoga bermanfaat.

Bahan-Bahan Untuk Kek

1 1/2 cawan tepung naik sendiri
3 sudu besar serbuk koko
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
5 sudu besar minyak masak
1 sudu teh cuka
1 sudu teh vanila
1 cawan air

Cara-caranya.

1. Griskan loyang dan letak baking paper

2. Ayak tepung bersama serbuk koko.

3. Campur semua bahan kering (tepung, koko, gula pasir dan garam). Gaul semua sekali guna whisk.

4. Kemudian buat tiga lubang untuk masukkan bahan basah. 2 lubang kecil untuk vanilla dan cuka dan 1 lubang besar untuk minyak.  Akhir sekali masukkan air.

5. Terus whisk bancuhan sehingga tiada gumpalan tepung dan sebati.  Pastikan juga gula betul-betul larut.

6. Siap dah boleh bakar. Suhu 170C bakar 45min atau lebih ikut oven masing-masing sehingga masak.


Bahan-Bahan Untuk Frosting

1/4 cawan dairy-free margerine
1/4 cawan shortening
1 cawan icing
1 sudu teh vanilla.

Cara-cara.

1. Ayak icing supaya tidak berketul-ketul

2. Masukkan semuan bahan tadi dan pukul dengan kelajuan tinggi sehingga kembang 2 kali ganda.

3. Warnakan ikut suka guna oil-based color.
Siap dah boleh deco ikut kreativiti masing-masing.

Sila gandakan 2/3 dari sukatan ini ye. Nanti tak cukup pula. Kalau untuk tutup satu kek dengan ros macam yang saya buat perlu digandakan 3 ye.






Selamat Mencuba!




Wednesday 11 November 2015

Kompaun lambat perbaharui dan Pembatalan lesen perniagaan milikan tunggal

Norlia Amat Mohtar
Gambar : Koleksi peribadi

Assalamualaikum.

Hari ini ke SSM Putrajaya untuk perbaharui lesen perniagaan di samping untuk dapatkan beberapa maklumat lain. Sebenarnya saya nak tutup lesen perniagaan sekarang dan buka yang baru. Maklumlah dulu masa ambil lesen ni tergesa-gesa dan tak sempat fikir nak jual apa. Sekarang baru rasa macam-macam nak berniaga.

Bagi tujuan memperbaharui lesen perniagaan, cepat sahaja urusannya kerana pelanggannya pun tak berapa ramai. Mungkin masih ramai yang bercuti agaknya, kan cuti Deepavali. Saya sampai di sana pun sudah pukul 10 pagi. Ambil nombor giliran, terus di panggil. Cepat betul.

Lesen perniagaan saya dah luput bulan 9, tetapi lupa untuk diperbaharui. Kompaun akan dikenakan sebayak RM 20 pada bulan pertama dan RM 10 untuk bulan-bulan seterusnya sehingga setahun. Jika tidak diperbaharui dalam masa setahun, lesen perniagaan itu batal dengan sendirinya. Jadi, jika mahu daftar syarikat milikan tunggal yang baru, biarkan sahajalah lesen sekarang sehingga setahun.

Ini penjelasan dari pegawai yang saya jumpa tadi. Selepas dikira kompaun dan yuran setahun, saya perlu bayar RM 140, jika ingin terus menggunakan lesen perniagaan yang sedia ada. 

Kata pegawai tersebut, lebih baik daftar lesen perniagaan baru jika memang mahu berniaga pelbagai produk. Saya pun tak jadilah untuk perbaharui lesen sediaada dan buka lesen milikan tunggal yang baru guna nama sendiri. Lagi murah dan jimat. Boleh tulis sebanyak mana perniagaan yang mahu dijalankan. 

Kalau guna nama sendiri mesti guna nama yang ada dalam ic siap bin/binti lagi. Yuran yang dikenakan cuma RM 30 setahun. Untuk pendaftran kali pertama ada yuran proses maklumat pendaftaran RM 10. Total semua bagi perniagaan setahun adalah RM 40.60. Jangan lupa ya RM 0.60 itu caj untuk GST.  Kalau perniagaan menggunakan nama 'tred' yuran setahun RM 70.

Ok. Itu sahaja perkongsian mengenai SSM ni. Setakat ini urusan saya di SSM Putrajaya sangat mudah dan cepat.


Tuesday 10 November 2015

Buat sendiri Pizza di Rumah

Norlia Amat Mohtar
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamualaikum.

Terasa nak berkongsi buat pizza homemade dan mengenyangkan. Kisah pizza ni terjadi disebabkan anak sulung tak suka makan sayur. Satu hari tu, saya beli kulit wrap di Mydin. Balik rumah terus rasa macam nak buat pizza ala-ala 'thin crust'. Sos pizza pun cuma letak mayonis dan sos cili. Tabur sayur banyak-banyak dan bakar.

Bila dah masak, cuba lah tunjuk dekat anak. Ingatkan dia tak nak makan, sekali dia suka. Siap kata 'ermmmm..sedapnya ibu'. Ibu pun terkejut. Dia makan semua sayur yang saya letak atas pizza tu. Alhamdulillah. Jadi kena sentiasa berpizza lah kalau macam ni.



Resepi untuk membuat doh pizza saya ambil dari SINI. Sila rujuk ke blog tersebut ya untuk cara-cara membuatnya. 

Doh Pizza

500g tepung roti
300ml air suam
1 sudu teh gula
1 paket mauripan (11g)
1 sudu teh garam
2 sudu besar minyak zaitun. Boleh guna minyak lain.

Cara buat doh.

1. Bancuh air dan gula dahulu sehingga larut kemudian masukkan yis. Tunggu sehingga berbuih. Langkah ni untuk memastikan yis yang digunakan aktif.

2. Tuang bancuhan yis dalam tepung bersama minyak dan garam. Uli lebih kurang 5 minit.

3. Oleskan bekas untuk rehatkan doh dengan minyak dan rehatkan selama 30 minit di tempat yang hangat. Jangan lupa tutup ya bekas tu.

4. Selepas doh rehat, tumbuk-tumbuk doh untuk mengeluarkan angin. Kemudian bolehlah di canaikan. Dan dibakar selama 10 minit pada suhu 200 C. Boleh dapat 2 keping pizza saiz 10 in.


Sos pizza

3 sudu besar tomato puree
2 sudu sos cili
1 biji tomato cincang dadu
4 ulas bawang cincang
1 labu bawang holland cincang dadu
1 sudu mix herb
1 sudu chilli flake (kepedasan ikut citarasa)
daun parsley secukupnya
Daging cincang/ayam/sosej secukupnya
Tepung jagung.
Garam dan minyak

Cara buat sos.

Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih, bawang holland sehingga layu. Masukkan daging cincang/ayam/sosej, mix herb, tomato dadu, tomato puree, chilli flakes dan daun parsley masak sehingga kuahnya pekat.



Topping.

Potong cendawan, tomato, nenas, capsicum atau apa-apa sayur yang diingini.



Masa untuk susun topping pula. Mula-mula letakkan sos pizza. Ikut suka nak banyak ke sikit. 



Kemudian susun sayur yang telah dipotong tadi. Taburkan cheese. Cheese yang ada di rumah cuma parmesan dan cheddar sahaja. Bolehlah asal ada. Kemudian dibakar 15 minit pada suhu 200 C. Saya bakar 15minit sahaja sebab crust dah dibakar 10 minit tadi.



👉 Untuk pizza ni saya tidak menggunakan daging/ayam/sosej. Tetapi ditukarkan dengan ikan yang telah digoreng. Ikan goreng lebihan makan tengahari. Ala-ala pizza seafood gitu.


Selamat Mencuba.








Monday 9 November 2015

Tips Mengurangkan Serangan Strok

Norlia Amat Mohtar
Gambar : Sumber Google


Assalamualaikum.

Lama juga tidak berkongsi apa-apa tips di sini. Saya kongsikan sedikit tips nak sihat. Tips ni sangat mudah dan tidak memerlukan wang asalkan anda ada tangan dan tapak tangan boleh buat.

Tips untuk mengurangkan serangan strok.

Mari bertepuk tangan kuat-kuat. Ini sahaja tipsnya. Anda hanya perlu sentiasa bertepuk tangan untuk mengurangkan serangan strok. Kenapa? Sebabnya dengan bertepuk tangan, darah akan dapat mengalir dengan baik ke seluruh badan terutamanya ke bahagian otak. Lepas tepuk tangan, cuba tengok tangan anda, merahkan. Itu tandanya bagus untuk aliran darah.

Pernah tak lihat pakcik-pakcik selalunya berbangsa cina, berjalan keliling taman atau tasik sambil tepuk tangan depan dan belakang. Mungkin inilah sebabnya. Senaman seperti ini sangat popular di China manakala di Korea pula mereka suka menyanyi beramai-ramai sambil bertepuk tangan. Macam yang selalu kita lihat dalam cerita Korea di TV tu. Mesti ramaikan yang suka tonton drama Korea, mesti selalu lihat mereka berkaraoke sambil bertepuk tangan.

Aktiviti ini sangat mudah, boleh buat di mana-mana sambil berhibur dengan anak-anak. Kita gembira, anak suka, sambil sedut manfaatnya.


http://musiced.about.com/od/adviceforparents/a/clappinggames.htm

Bertepuk tangan yang mudah itupun pun ada hasiatnya. Betullah, Allah tidak pernah menjadikan sesuatu itu sia-sia. Tetapi perlu diingat, pemakanan juga perlu sentiasa dijaga disamping bersenam. Kenalah seimbang baru sihat.

Selamat Sihat Semua.