Monday 31 August 2015

Kelas Jahitan Bersama Anak-Anak Kasih Harmoni Paya Jaras

Norlia Amat Mohtar
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamualaikum.

Hari ini tanggal 31 Ogos 2015 adalah Hari Kemerdekaan. Siapalah yang tak tahu kan! Hari ini mugkin agak berbeza dari kebiasaan. Saya mengikut sifu (Gan Alma Daud atau lebih mesra dipanggil K Ema) dan seorang sahabat yang bergiat aktif dalam aktiviti kebajikan pergi ke Rumah Kasih Harmoni Paya Jaras, Sungai Buluh. Pada kebiasaan setiap Hari Kemerdekaan saya dan keluarga akan menonton perbarisan di TV sahaja sambil beristirehat bersama. Menikmati hari cutilah katakan setelah berpenat lelah bekerja. Tetapi apabila sudah menjadi WAHM keadaan agak berbeza. Satu hari dalam sebulan saya peruntukkan untuk diri sendiri pergi menimba ilmu atau berkongsi ilmu dengan orang lain. Semoga lebih bermanfaat.


Ok. Tujuan kami ke Rumah Kasih Harmoni adalah untuk mengajar anak-anak ini ilmu jahitan. Seramai 13 orang anak yang mengikuti kelas ini. Alhamdulillah. Mereka ada minat untuk mendalami ilmu jahitan. Tidak ketinggalan seramai 5 orang anak teruna juga terlibat. Zaman sekarang yang teruna lagi kemas menjahit tau. Respek sangat. Jadi memang tidak ada salahnya mereka datang untuk bersama-sama belajar.

Kelas bermula agak suram. Yelah, masing-masing pun belum mula menunjukkan taringnya. Kesemua anak-anak ini masih segan-segan. Inilah peranan kami untuk menarik minat mereka dan membuang sedikit rasa janggal di antara kami. Memang bukan mudah untuk mendekati anak-anak ini yang datang daripada pelbagai latar belakang dan sejarah hidup. Jadi kami perlu bijak untuk berbicara dan cuba untuk tidak menyinggung perasaan mereka.



Pengisian untuk hari ini adalah melukis pola, mengunting dan menjahit 'Princess Dress'. Mencabar ke tidak! Hehehe. Bagi anak-anak ini mungkin agak mencabar. Tetapi jika faham konsep, memang mudah. Bagi anak-anak gadis, semuanya mudah faham. Manakala, bagi si anak teruna mungkin sedikit payah. Tepat pukul 5 petang semua sudah siap dengan Princess Dress masing-masing. Semua kata boleh dibuat baju Raya Haji. Si teruna pula bila ditanya, "Untuk siapa dress ni?". Sengeh-sengeh sahaja jawapannya. Faham-faham sajelah.


Saya sangat kagum dengan anak-anak ini. Pandai menyesuaikan diri dan terpaksa hidup dengan menumpang kasih sayang orang lain. Teringat anak-anak di rumah, sekiranya kami tiada, bagaimana pulalah nasib mereka. Hanya Allah yang tahu dan hanya kepadaNya kami bergantung. Saya berdoa supaya anak-anak ini diberikan kekuatan dan kekebalan untuk terus mengharungi onak ranjau kehidupan yang mendatang. Memang bukan mudah hanya kekuatan iman akan memayungi setiap tindakan yang bakal diambil. Aminn..

.......

Kepada individu budiman yang ingin menghulurkan bantuan terutama mesin jahit lurus dan jahit tepi bolehlah menghubungi pengetua Rumah Kasih Harmoni Kg Paya Jaras, Sungai Buluh iaitu En. Jamaludin (012-3942783). Sumbangan anda amat dialu-alukan kerana anak-anak ini memerlukan kemahiran untuk berjaya dalam hidup kerana bukan semua anak-anak ini dilahirkan cerdik pandai. Pengetua juga merancang untuk menjadikan sebuah lot rumah sebagai bengkel jahitan untuk anak-anak ini. Manakala mesin yang ada juga telah rosak dan perlu di baiki.

Sekian.


Sekiranya ingin berhubung dengan saya adalah seperti berikut;

Email : norlia.amatmohtar@gmail.com
Whatsapp (Sahaja) : 019-2693070


Thursday 20 August 2015

Nasi Arab Mesri Mendhi

Norlia Amat Mohtar
Gambar : Koleksi Peribadi

Assalamualaikum.

Agak lama tidak menulis apa-apa di sini. In Shaa Allah hari ini saya ingin berkongsi review Nasi Arab Mesri Mendi oleh Arabian Kitchen. Sebelum berkenalan dengan pes nasi arab ni, saya selalu makan Nasi Arab di Arabian House Seksyen 7 Bandar Baru Bangi atau Nasi Arab sederet kedai perabot Jalan Reko (Nama kedai boleh pula lupa, minta maaf nanti saya update). Kedua-dua kedai nasi arab ni memang jadi pilihan kami. Boleh dikatakan hampir setiap bulan atau dua minggu sekali mesti pekena Nasi Arab.

Tetapi bila dah cuba Pes Mesri Mendhi, memang dah tak berkunjung lagi dah dekat kedai Pak Arab. Senang betul nak masak sendiri di rumah. Sedap pun sedap dan memang tidak mengecewakan. Siap buat stok lagi. Lagi murah bila buat sendiri siap boleh bertambah-tambah lagi makan. Puas hati.



Pes Nasi Arab Mendhi ini didatangkan dengan saiz 1/2 kg atau 1kg beras basmathi. Ikutlah kebesaran keluarga. Kalau saya selalu beli yang 1/2 kg sahaja. Itupun saya masak dua kali. Maklumlah keluarga masih kecil. Selain Mendhi, Pes Nasi Arab Majboos dan Pes Nasi Arab Bookhari juga menjadi kegemaran,.

Untuk memasak cuma periuk nasi, tapi saya suka guna periuk biasa letak atas api dapur. Nak masak juga ikut keselesaan. Aturan cara-cara memasak juga disediakan oleh pengeluar.


Bahan-bahan

Pes Nasi Arab
Beras Basmathi
3/4 slices kambing / daging / ayam (ikut suka nak banyak mana)
2/3 biji kentang (ikut suka nak letak atau tidak)
4 batang cili merah/hijau
4 biji tomato
1/2 batang timun


Cara-cara memasak

  1.  Basuh beras dan perlu direndam selama 30 minit
  2. Sambil menunggu beras direndam bolehlah rebus dahulu kambing atau daging supaya empuk dan mudah dimakan.
  3. Kentang dikupas, dipotong 4 dan ketepikan.
  4. Ambil lebih kurang 700mL air rebusan, pes mendhi, beras yang telah ditoskan, daging/kambing yang sudah rebus dan kentang dan di masukkan kedalam periuk nasi. Kacau sedikit dan masak seperti biasa.
  5. Apabila air sudah hampir kering barulah di masukkan saffron untuk pewarna. Biarkan sehingga masak.
  6. Kalau rajin bolehlah lebihan air rebusan dibuat sup.
  7. Sambil menunggu nasi masak, Sediakan sambal tomato dan hirisan timun dan tomato. Untuk membuat sambal, kisar tomato dan cili bersama. Tidak perlu tambah air kecuali terlalu pekat. 
Siap!!! Mudah kan dan sangat berbaloi.




Selamat Menjamu Selera.


Hubungi saya melalui :

Email : norlia.amatmohtar@gmail.com
Whatsapp (Sahaja) : 019-2693070
Fan Pages : LeeyaSweetBites

Wednesday 5 August 2015

Minat boleh menjana pendapatan

Teks : Norlia Amat Mohtar

Assalamualaikum.

Hari ini menuntut ilmu baru. Tiada kaitan langsung dengan dunia bakeri. Sangat berbeza. Kalau dulu setakat hobi biasa-biasa tetapi mungkin sekarang hobi tersebut bakal menjana pendapatan. Mungkin ramai juga yang sudah tahukan. Hobi juga dapat memberi pendapatan yang agak lumayan.

Saya gemar menjahit juga selain dari membaking. Tetapi sekadar suka-suka untuk pakai sendiri. Untuk tempahan memang tidak pernah terfikir. Tetapi setelah berguru dengan betul saya sudah boleh membuat bermacam-macam pakaian untuk tempahan. Malahan hari ini, saya memberanikan diri untuk belajar pelbagai jenis langsir. Rupanya, bukanlah sesusah mana. Cuma perlu kesabaran dan minat.


Sebenarnya di dalam diri setiap kita ada bakat yang tersembunyi yang belum kita terokai. Kita mungkin masih tidak sedar kebolehan diri. Sesuatu yang kita minat atau suka berkemungkinan boleh menjana pendapatan. Siapa sangka kan. Yang penting minat dan kesungguhan. 

Hari ini kelas langsir berakhir agak lewat sekitar pukul 8 malam. Tetapi tidak terasa penat. Malahan seronok dan teruja. Inilah yang dikatakan minat. Bila minat itu mendalam kita akan buat dengan bersungguh-sungguh. Penat tidak terasa apa. Pelik bukan. Saya ingat lagi jika dulu bos arahkan untuk pergi berkursus; jika habisnya lewat mesti saya sudah merunggut. Macam-macam runggutan, jalan jamlah, anak kena ambil cepatlah, dll. 



Buat kerja dengan minat yang mendalam akan lebih membuat kita bahagia. Tiada kerunsingan dan kita boleh atur masa yang ada sebaik mungkin. 

Saya boleh dihubungi melalui

Whatsapp sahaja : 019-2693070
Email : norlia.amatmohtar@gmail.com
fb : LeeyaSweetBites


Sunday 2 August 2015

Shushi Homemade

Teks : Norlia Amat Mohtar

Assalamualaikum.

Mood raya aka mood bercuti masih menebal. Inilah penangan kerja sendiri. Nak bercuti ikut suka, maksudnya kita boleh rancang berapa lama hendak bercuti tanpa ada sebarang sekatan. Tak perlu risau bos tak bagi terutama bila melibatkan anak-anak. Tapi kalau lama sangat cuti, poket pun semakin menipis lah ya. Jadi jangan lama-lama sangat bercuti. 

....

Hari ini saya nak kongsi resepi shushi. Ramai ke yang suka makan hidangan ni. Saya sangat suka makan shushi, udon dan miso. Masa mengandung anak ke-2, mengidam sangat makan udon, nasib baik En. Suami layan juga mencari mee udon. Walaupun rasanya tak berapa nak sama macam yang pernah saya makan dulu di suatu tempat. Janji dapat makankan. Alhamdulillah.

Tapi hari ni saya nak kongsi resepi shushi ya bukan udon. Hehehe. Resepi asal diperolehi dari blog nameeroslan. Tetapi saya ubah suai sedikit ikut suka. Kira macam syok sendiri juga.

Bahan-bahan

1 cawan beras biasa
2 sudu besar beras pulut - sy sengaja tambah
1 paket seaweed
1/2 tin tuna
1 biji telur
2 sudu besar mayonis
1/2 batang timun jepun
Filamen ketam

Bahan untuk digaul bersama nasi

1/2 cawan cuka makan -saya ganti dgn lemon.
2 sudu besar gula
1 sudu teh garam.

 - kacau sampai larut semua bahan diatas ya.


Cara-caranya.

Masak beras dan pulut bersama. Letak air lebih sikit supaya jadi nasi lembik dan melekit.

Sambil tunggu nasi masak bolehlah sediakan bahan fillingnya pula. Timun potong panjang, filamen ketam di belah dua, tuna dihancurkan digaul dengan mayonis dan telur digoreng dadar dan dipotong memanjang.


Apabila nasi sudah masak bolehlah digaulkan dengan bancuhan cuka/lemon tadi. Jangan tuang semua tau. Masukkan sesudu dulu. Gaul rata kemudian rasa. Kalau rasa macam bukan shushi tambah lagi sesudu sampailah dapat rasa yang sesuai.

Ni yang mencabar. Masa untuk menggulung. Disebabkan beli seaweed yang dah siap potong jadi tinggal gulung je. Letak nasi tadi atas seaweed. Tekan-tekan bagi padat sikit. Kemudian letaklah filling tadi pun ikut suka asal boleh gulung. Kemudian gulung.


Dah gulung kemaskan/potong nasi yang terlebih tu ya.

Ok. Siap. Saya masukkan peti ais kejap. Nak rasa sejuk-sejuk sikit. Tapi selalunya tak sempat masuk peti ais dah habis pun.


Namanya shushi ikut suka. Selamat mencuba.



Saya boleh dihubungi melalui:

Whatsapp sahaja : 0192693070
Email : norlia.amatmohtar@gmail.com